fredag 6 juli 2012

Higgsbosonen


I tisdags (4 juli) skrev tidningarna om att en ny partikeln har hittats i CERN. Man tror att det kan vara den partikel som beskrevs redan på 1960-talet av Peter Higgs och är som uppkallad efter honom. Det forskarna säger är att de har detekterat en ny partikel som överensstämmer med teorin om Higgs partikel.

Higgspartikeln skulle kunna bekräfta den rådande teorin om universum. Den är den sista pusselbiten i standardmodellen. Då kan forskarna beskriva 5% av universums uppbyggnad för 14 miljarder år sedan och partikeln förklarar varför partiklar i världsalltet har massa.

Maskinen, i vilken Higgspartikeln har observerats, är partikelacceleratorn Large Hadron Collider, som är en 27 km lång tunnel där protonbuntar kolliderar för att skapa otaliga Big Bang i liten skala.

Det är inte partikeln i sig som har observerats utan ”skuggan” av den. Man har gjort miljarder av kollisioner mellan protonstrålar och kollisionerna har efterlämnat andra partiklar som man vet är resultat av Higgs. Partiklarna syns som små gupp på kollisionskurvorna. Forskarna letar efter gupp som värderas på en femgradig ”sigmaskala”. En sigma betyder att guppen kan bero på slumpen. Tre sigma klassas som en betydelsefull observation. För att officiellt kunna säga att Higgspartikeln har upptäckts behövs fem sigma. Nu har forskarna uppnåt 4,9 sigma, vilket innebär att man ligger aningen under 99, 99994 % säkerhet.

Kosmologiforskaren Stephen Hawking och nobelpristagaren Martinus Veltman tvivlar på att Higgspartikeln existerar och menar att standardmodellen saknar något annat än Higgspartikeln.

Higgspartikeln är en boson. Fotonen är också en boson, liksom gravitonen. Gravitonens existens är inte bekräftad. Bosoner är kraftbärande elementarpartiklar.

Källa:
Cern: Vi har hittat en ny partikel av Victor Lindbom. (DN.se 2012-07-04)
Cern jublar i skuggan ny partikel av Gunilla von Hall. (SvD.se 2012-07-04)
Ny partikel löser universums gåta av TT. (UNT.se 2012-04-07)
Wikipedia: Boson

2 kommentarer:

  1. intressant sammanfattning och analys. sannolikhetsangivelsen får mig att tänka på Tage Danielsson, dock. Men jag hoppas ändå, att Higgs får Nobelpriset, eller åtminstone 99,999 (eller vad det var) av det

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara de inte väntar för länge med Nobelpriset, eftersom Higgs har passerat 80-strecket.

      Radera