söndag 5 augusti 2012

Aspö


Andra dagen i Karlskrona vaknade vi tidigt och efter frukost begav vi oss mot Aspö. Det finns ingen bro till ön men det finns en vägfärja att tillgå. Det är ganska fantastiskt att man helt utan kostnad kan åka, t o m med bil.

Vi hade inte läst på vad Aspö har att erbjuda utan planerade att ta dagen som den kom. Vi hade en karta över ön och på den hittade vi något som heter Pest- och kolerakyrkogården. Det lär ju onekligen intressant. Det var inte lätt att hitta till kyrkogården men det gick till slut.


Kyrkogården anlades som begravningsplats för garnisonerna på sjökastellen Drottningskär och Kungsholmen. Böldpest drabbade Karlskrona 1710-11 och då begravdes ett par tusen avlidna på Aspö kyrkogård.

Inte så långt från kyrkogården ligger Drottningskärs kastell. Trettio år efter freden i Roskilde beslutade Karl XI att örlogsbasen skulle flyttas från Stockholm till Blekinge och staden Karlskrona började byggas. Staden skulle skyddas av kanoner på Drottningskärs kastell och Kungsholms fort. Vi tog oss en titt på kastellet från utsidan, eftersom det inte öppnade förrän senare på dagen.


I övrigt så körde vi hela vägen runt Aspö och tog en vätskepaus utanför ICA-butiken. Det var verkligen strålande väder. Klockan 12.15 tog vi vägfärjan tillbaka till fastlandet och styrde sedan kosan söderut och hemåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar