tisdag 7 juli 2015

Vackra Ven


Dagens utflykt tog oss till Ven tillsammans med morfar. Det blev en dag, där transportmedlen var buss, tåg och båt.

Efter månader då olika båtkatastrofer har intresserat barnen - Titanic, Costa Concordia, Estonia, Scandinavian Star, Herald of Free Enterprise för att nämna några - kändes det inte som en självklarhet att barnen skulle vilja sätta sin fot på en båt. Men det gick bra. Båda två såg fram emot båtturen!

Jag var lite mer tveksam, eftersom det blåste ordentligt. Men jag oroade mig i onödan. Båten gungade nästan inte alls. Vinden var dock ganska kall. Vi stod ute på däck nästan hela färden från Landskrona till Ven. Det var massor av folk, som skulle ut till ön. Vi tittade på måsar och trutar, som följde efter båten. De fick flaxa ordentligt med vingarna för att komma ifatt båten. När de sedan var i jämnhöjd med båten, ägnade de sig åt någons slags glidflygning och lyckades hålla perfekt tempo med båten. Vi förundrades mycket över detta.

När vi kom till Ven, var det en strid ström som lämnade färjan och gav sig av till fots. Ganska snart kom vi till ett cykeluthyrningsställe och plötsligt var vi alldeles ensamma på vägen. Resten hade stannat för att ställa sig i långa köer för att hyra en cykel. Vi fortsatte att gå. Ven är vackert. Vi såg en vacker Skånegård, blommande linfält och barnen fick se hur överblommad raps ser ut på nära håll.

Vårt mål var Uraniborg och Tycho Brahe muséet. Själva muséet ligger inhyst i en kyrka. Där kan man se på film och det finns ett par rekonstruktioner av Brahes instrument. Utanför muséet finns en idéhistorisk lekpark och där hade barnen mycket roligt.



På vägen tillbaka till hamnen, Bäckviken, tog vi faktiskt bussen. Barnen var ganska trötta på att gå och genom att ta bussen, kunde vi stanna längre i lekparken. På tillbakavägen var båten nästan öde men så åkte vi också redan kl 13:15. Vinden hade avtagit och det var varmare än på överfarten. Eftersom det var så folktomt, fanns det gott om plats för Oskar att springa upp och ner i trapporna - och motionera sin mamma i förbifarten.

När vi kom hem, byggde Oskar sin egen version av färjan vi hade åkt med.

2 kommentarer:

  1. Idehistorisk lekpark, det gillade jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pappa tyckte att det var den bästa lekpark han har sett.

      Radera